Onze leerboom Loopbaanleren heeft twee takken: Studievaardigheid en Loopbaanvaardigheid. Daar is onlangs een derde loot bij gekomen, namelijk keuzedeel Voorbereiding hboIn dit nieuwe keuzedeel oriënteren mbo-studenten zich op een hbo-studie.

In dit keuzedeel Voorbereiding hbo maken mbo-studenten kennis met verschillende hbo-competenties zoals zelfstandig en resultaatgericht werken, studeren voor tentamens; onderzoek doen, data analyseren, verwerken en presenteren; plannen en organiseren, samenwerken en communiceren;  verslagen maken, mondeling presenteren en reflecteren. Individueel leren en samenwerken komen in dit keuzedeel beide aan bod.

Met dit keuzedeel bereidt de mbo-student zich voor op een nieuwe fase in zijn (studie)loopbaan. Hij maakt een drievoudige slag: hij oriënteert zich op een hbo-opleiding en -beroep; hij leert te werken aan grotere studie-en projectopdrachten en hij reflecteert op gedrag en resultaten. Deze module sluit nauw aan bij de inhoud van Keuzedeel D1-K1: ‘Treft voorbereidingen voor het volgen van een hbo-opleiding’ van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Het keuzedeel Voorbereiding hbo bevat vijf hoofdstukken, waarvan elk hoofdstuk uit vijf paragrafen bestaat, in totaal 25 afgeronde paragrafen:

1 Oriëntatie hbo-opleidingen
2 Studievaardigheden
3 Onderzoeksvaardigheden
4 Samenwerken in projecten
5 Reflecteren op gedrag en resultaten

Naast dit keuzedeel Voorbereiding hbo in modulevorm, totaal 80 bladzijden, is op de website www.loopbaanenburgerschap.nl een uitgebreid leerarrangement opgenomen. Dit leerarrangement bestaat uit een groot aantal vragen en opdrachten per paragraaf. Per hoofdstuk zijn eindopdrachten opgenomen zoals thema-opdrachten, portfolio- en reflectie-opdrachten en (zelf)toetsing per hoofdstuk.

Vraag nu een beoordelingsexemplaar aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *